TULBURAREA DE PERSONALITATE ANTISOCIALĂ
Elemente de diagnostic:
- Elementul esenţial al tulburării de personalitate antisociale îl constituie un pattern pervasiv de desconsiderare şi violare a drepturilor altora, care începe în copilărie sau precoce îrs adolescenţă şi se continuă în perioada adultă, acest pattern a fost denumit, de asemenea, psihopatie, sociopatie sau tulburare de personalitate disocială.
- Deoarece impostura şi manipularea sunt elementele centrale ale tulburării de personalitate antisociale, poate fi extrem de util să se integreze informaţia obţinută din evaluarea clinică sistematică cu informaţia colectată din surse colaterale. Pentru a fi pus acest diagnostic, individul trebuie să aibă cel puţin etatea de 18 ani precum şi un istoric de câteva simptome de tulburare de conduită, înainte de etatea de 15 ani .
- Depresia clinică diferă de procesul de doliu instalat după pierderea unei persoane dragi, separare sau divorţ. Tristeţea, sentimentul de gol, niveluri scăzute de energie şi pierderea interesului sunt reacţii normale în condiţii de doliu. De asemenea, furia şi anxietatea pot fi o parte normală a procesului de doliu. Depresia clinică diferă de doliul normal, cu toate că şi în unele cazuri de depresie poate fi prezent un eveniment de pierdere semnificativă. Pe lângă aceste aspecte, depresia durează mai mult decât procesul de doliu şi poate include auto critica, disperarea şi lipsa speranţei. Ar fi absolut neobişnuit ca cineva să spună că nu a fost niciodată deprimat. Fluctuaţii în starea afectivă sunt fenomene normale, care ne ajută să realizăm că ceva lipseşte din viaţa noastră şi că ar trebui să schimbăm unele lucruri. Însă depresia clinică este o stare mult mai severă decât asemenea modificări în stările afective.
- Tulburarea de conduită implică un pattern persistent şi repetitiv de comportament în care drepturile fundamentale ale altora ori, şi normele sau regulile sociale corespunzătoare etăţii sunt violate. Comportamentele specifice caracteristice tulburării de conduită se încadrează într-una din următoarele patru categorii: agresarea oamenilor sau animalelor, distrugerea proprietăţii, impostura sau furtul, ori violarea gravă a regulilor.
- Paternul de comportament antisocial se continuă în perioada adultă. Indivizii cu tulburare de personalitate antisocială nu reuşesc să se conformeze normelor sociale referitoare la comportamentul legal. Ei pot comite în mod repetat acte care sunt motiv de arest (fie că sunt arestaţi sau nu), cum ar fi distrugerea proprietăţii, vexarea altora, furtul ori practicarea unor profesii ilegale. Persoanele cu această tulburare desconsideră dorinţele, drepturile sau sentimentele altora.
- Ei înşeală şi manipulează frecvent pe alţii în scopul obţinerii unui profit personal sau al plăcerii (de ex., spre a obţine bani, sex, putere). Mint în mod repetat, fac uz de alibiuri, escrochează pe alţii ori simulează. Un pattern de impulsivitate poate fi manifestat prin incapacitatea de a face planuri dinainte . Deciziile sunt luate sub imperiul momentului, fără un plan anume şi fără a lua în consideraţie eventualele consecinţe pentru sine şi pentru alţii; aceasta poate duce la schimbări bruşte de serviciu, de domiciliu sau de relaţii.
- Indivizii cu tulburare de personalitate antisocială find a'fi iritabili şi agresivi şi se pot angaja în mod repetat în lupte corp la corp ori comit acte de agresivitate corporală (inclusiv baterea soţiei sau copilului). Actele agresive, care sunt necesare pentru a se apăra pe sine sau pe oricare altul, nu sunt considerate a fi o probă pentru acest item. Aceşti indivizi manifestă, de asemenea, o desconsiderare necugetată faţă de siguranţa lor sau. a altora, Aceasta se evidenţiază prin comportamentul lor la conducerea unui vehicul (depăşiri de viteză repetate, condus în timp ce sunt intoxicaţi, accidente multiple).
- Ei se pot angaja în comportamente sexuale sau în uzul unei substanţe care are un risc crescut de consecinţe dăunătoare. Pot neglija sau nu reuşesc să aibă grijă de un copil, ori pun copilul în pericol. Indivizii cu tulburare de personalitate antisocială tind, de asemenea, a fi iresponsabili în mod constant' şi extrem . Comportamentul iresponsabil în muncă poate* fi indicat prin perioadele semnificative de stat fără serviciu în dispreţul unor oprtunităţi de serveiu disponibile, ori prin abandonarea mai multor servicii fără a avea un plan realist de a obţine un alt serviciu.
- De asemenea, poate exista un pattern de absenţe repetate de la lucru care nu sunt explicate printr-o maladie, fie a lor înşişi, fie în familia lor. Iresponsabilitatea financiară este indicată prin acte ca neachitarea datoriilor, incapacitatea de! a oferi copilului suport ori incapacitatea de a susţine alţi dependenţi în mod regulai. Indivizii cu tulburare de personalitate antisocială au foarte puţină remuscare pentru consecinţele actelor lor.
- Ei pot fi indiferenţi ori oferă o justificare superficială pentru faptul de a fi vătămat, maltratat ori furat de la cineva (de ex., „nedreptatea vieţii", „perdanţii merită să piardă", ori „el ar fi avut parte de asta oricum"). Aceşti, indivizi pot blama victimele pentru că ar fi nebune, neajutorate, ori că îşi merită soarta; ei pot minimaliza consecinţele vătămătoare ale acţiunilor lor ori manifestă pur şi simplu o indiferenţă totală. în general, sunt incapabili să compenseze ori să plătească daune pentru comportamentul lor.
- Ei pot crede că toată lumea refuză să „ajute pe subsemnaţii" şi că cineva trebuie să se oprească la nimicuri spre a evita să nu fie lăsat în pacce. Comportamentul antisocial nu trebuie să apară exclusiv în cursul schizofreniei sau al unui episod maniacal.
- Există un pattern pervasiv de desconsiderare şi violare a drepturilor altora apărând de la etatea de 15 ani, ca indicat de trei (sau mai multe) dintre următoarele:
- incapacitate de a se conforma normelor sociale în legătură cu comportamentele legale, indicată de comiterea repetată de acte care constituie motive de arest;
- incorectitudine, indicată de minţitul repetat, uzul de alibiuri, manipularea altora pentru profit sau plăcere personală;
- impulsivitate sau incapacitate de a planui dinainte;
- iritabilitate si agresivitate, indicate de luptele sau atacurile corporale repetate;
- neglijenta nesabuita pentru siguranta sa sau a altora;
- iresponsabilitate considerabila, indicata prin incapacitatea repetata de a avea un comportament consecvent in munca ori a-si onora obligatiile financiare;
- lipsa de remuscare, indicata prin a fi indiferent ori a justifica de ce a facut sa sufere ori a maltratat sau a furat de la altul;
- Individul este in etate de cel putin 18 ani.
- Individul este in etate de cel putin 18 ani.
- Comportamentul antisocial nu survine exclusiv in cursul schizofreniei ori al unui episod maniacal.
Contact
Ia legatura cu mine oricand prin email, telefon/WhatsApp sau folosind formularul de mai jos.
Sedinte Online
Programam sedintele online in functie de programul dumneavoastra.
Email:
lucaciu_aurel@yahoo.com
Telefon/WhatsApp:
+40758261474